Dünyanın en çok tercih edilen kahve hazırlama yöntemi olan filtre kahveye kim hayır diyebilir ki ?
Peki filtre kahveyi bu denli tercih sebebi yapan şey nedir ?
Bize göre, öncelikle kolay hazırlanabilir olmasıdır. Basit ve ucuz bir ekipmanla bile hazırlanabilir olmasıdır. Her 1 gr kahveye 16 ila 18 gr su eklendiği için, daha çok su bazlı olması yani içimi rahat olmasıdır. Lezzetli ve kaliteli arabica cinsi çekirdeklerden oluşan ve usta eller tarafından taze kavrulmuş olan kahvenizi doğru demlerseniz tadına doyamayacağınız bir lezzet şöleni yaşatır size.
Mis gibi kokan, her yudumunuzda katman katman farklı lezzet profilleri sunan, midenizi rahatsız etmeyen, damağınızda bıraktığı lezzetin yok olmamasını isteyeceğiniz, zihninizi ve bedeninizi canlandıran sihirli bir iksir gibidir filtre kahve.
Filtre Kahve nedir ?
Filtre Kahve, adından da anlaşılacağı üzere "filtre edilerek" yani bir kağıt yada mikro incelik seviyesinde deliklerden oluşan metal bir filtreden süzülerek elde edilen bir kahve yapma yöntemidir.
Filtre Kahve, verilerle sabittir ki dünyanın en çok tercih edilen kahve yapma yöntemidir. Dünyada tüketilen toplam kahvenin yaklaşık % 65 ila % 75'i filtre kahvedir.
Aslına bakılırsa, espresso kahve de bir filtre edilmiş kahvedir. Espresso da hazırlanırken portafiltrenin (espresso kaşığı) içindeki süzgeçten geçerek filtre edilmiş olur.
Genel olarak kelime anlamına bakarsak filtre kahve " kahve posası ve suyu ayrıştırdığımız tüm demleme yöntemleri için kullanılabilir."
Filtre Kahvenin Diğer Kahvelerden Farkı Nedir ?
Günlük hayatta kullandığımız Filtre Kahve tanımlaması, yuklarıda da bahsettiğimiz gibi sadece "filtre edilmiş kahve" manasının yanı sıra, onu diğer kavelerden ayrıştıran
"demlenme" süresi ve yöntemi ile de alakalıdır. Evet espresso kahve de hazırlanışı itibarı ile filtre edilmiştir, fakat filtre kahveye göre su & kahve oranı, öğütülme inceliği ve en önemli farkı olarak da bar basıncı ile demlenir.
Filtre Kahve nasıl hazırlanır ?
Filtre kahveyi temel olarak ikiye ayıralım.
- Auto Drip ( Otomatik Demleme). Bu, filtre kahve makineleri ile elde ettiğimiz filtre kahve yapma yöntemidir.
- Pour Over ( Üzerine Dökün ) Bu yöntem ise, manuel olarak demlediğimiz filtre kahve yapma yöntemidir. V60 demleme, Chemex demleme hatta French Press demleme bu sınıfta yer alır. Sıcak suyu kahve ile buluşturma ve kağıt yada metal filtre yardımı ile kahve posası ve suyu birbirinden ayrıştırma işlemidir.
Filtre Kahve Makinesi ile Nasıl Filtre Kahve Demlenir ? Auto Drip ( Otomatik Demleme)
Adından da anlaşılacağı üzere bu süreç makine yardımı ile otomatik gerçekleşir. Demleme sürecine müdahele edemeyiz. Ama demleme şartlarını belirleyebiliriz.
- Filtre Kahve Nasıl Porsiyonlanır: İçtiğiniz kahvenin karakterini belirleyen en önemli kriterlerden biridir. Burada kahve ve su oranını ayarlamamız gerekir. Genel oran 1 lt su için 55 gr ila 60 gr olarak şekillenir. Bu oran 1'e 16 formülü olarak bilinir. Yani her 1 gr kahve için 16 gr su çarpanı ile hesaplanır. Damak tadınıza yada kullandığınız kahvenin gövdesine (yoğunluğuna) göre bu oranı değiştirebilirsiniz. Örneğin 1 lt su ve 55 gr kahve kullandığınızda bu oran size hafif ve sulu geliyorsa 1 lt su için 60 gr kahve kullanmayı deneyebilirsiniz. 1 lt su ve 55 gr kahve oranı size sert ve ağır geliyorsa 1 lt su için 50 gr kahve kullanmayı deneyebilirsiniz. Unutmayalım, lezzet görecelidir ve kişiye göre değişir.
- Filtre Kahve Nasıl Öğütülür: Şayet bir değirmeniniz varsa, kesinlikle kahvenizi çekirdek olarak satın almanızı ve her demleme öncesi çekirdeğinizi taze olarak öğütüp demleme yapmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü kahve çekirdek halinde iken yüzey boyutu büyük ve parçalanmamış olduğu için , daha uzun süre taze kalabilir ve aroma & lazzet kayıpları yaşamazsınız. Öğütülmüş kahve, yüzey büyüklüğünü kaybettiği ve parçalandığı için, hava partiküllere daha rahat nüfuz edecek ve kahvenizin daha hızlı bayatlamasını, dolayısı ile aroma ve lezzet kayıplarını hızlandıracaktır. Öğütme boyutu da tıpkı porsiyonlama gibi kahvenizin karakterine etki eden en önemli kriterlerden biridir. Filtre kahve hazırlarken öğütme boyutunuz orta "medium" boyutta olmalıdır. Bu ölçü, Türk Kahvesi ve Espresso'dan kalın, French Press'den ince olmalıdır. Benzetmek gerekirse toz şekerlerin kristal boyutu buna güzel bir örnektir. Kahvenizin öğütme boyutu eğer olması gerekenden ince ise, su içerisinden yavaşça süzüleceği için demleme süreniz uzar ve kahvenizin daha acı olmasını, gövdesinin daha ağır olmasına sebep olur. Şayet olması gerekenden daha kalın olursa da, su kahvenin içerisinden hızlıca geçip kurtulur ve alması gereken aromaları alamaz. Daha sulu, daha hafif ve daha ekşi bir kahve elde edersiniz. Uygun öğütme son derece önemlidir ve demleme sürenize direkt etki eder. Filtre Kahve demleme süresi ortalama 5 dakikadır. Bu elbette makine özelliğinize, kaç lt demlediğinize ve yukarıda belirttiğimiz gibi öğütme inceliğinize bağlıdır.
- Filtre Kahvede Su Kalitesi: İçtiğimiz kahvenin yaklaşık % 94'ü aslında Sudur ! Dolayısı ile su kalitesi, kahve kalitesine direkt etki eden en önemli faktörlerden biridir. Kahve demlerken mutlaka yumuşak bir içme suyu kullanmanızı öneriyoruz. Arıtılmamış şebeke suyu kahvenizde ki aroma ve lezzeti negatif yönde maskeleyecektir.
- Filtre Kahve Kağıdı: Demleme öncesi filtre kağıdını ıslatmanız, demleme kalitenize pozitif yönde etki edebilir. Filtre kahve kağıtları, kuru halde iken hem bir miktar koku barındırır hem de yaklaşık 4 ila 7 gr civarında su tutar. Demlenme esnasında değil de, demlenme öncesinde kağıdı ıslatmak hem kokuyu bertaraf edecek hem de kağıt suya doyduğu için ön demleme esnasında su geçirgenliği bozulmayacak ve demlemeyi daha stabil yapacaktır. Kağıdı sepete yerleştirdikten sonra dikkatlice üzerinden sıcak yada ılık su gezdirebilirsiniz. Bunu dikkatlice yapmanız ve kağıdı ıslattıktan sonra bu suyu boşaltmanız gerekmektedir.
İşte sıraladığımız bu faktörler, filtre kahve makinesi ile filtre kahve demlerken, kahve kalitemize etki edebileceğimiz yöntemlerdir. Fakat iyi kahve demlemenin başkaca alt kırılımları vardır. Bunlar ise maneul demleme metodu olan Pour Over demleme metodu ile ele alacağız.